Utomhusaktiviteter

Till skillnad från spinnfiske, som är relativt enkelt att börja med, kräver flugfiske en del träning för att komma igång och fånga fisk på riktigt. Att ägna sig åt flugfiske är ett härligt sätt att komma nära naturen på – och framför allt är det väldigt roligt när man väl får nåt på kroken.

Utrustningen

Innan man börjar öva på teknikerna är det viktigt att se till att man har bra flugfiskeutrustning. När man pratar om ”rätt” utrustning, handlar det om att de redskap man har är anpassade för den typ av fiske man planerar att syssla med. För nybörjare är det förmodligen bäst att köpa ett helt flugfiske-set – på så vis matchar de olika komponenterna varandra i kvalitet och är dessutom gjorda för att fungera bra med varandra. Till komponenterna hör bland annat lina, rulla och själva spöet. För att börja med flugfiske till den vane fiskaren finns all utrustning att köpa på Outdoorexperten.se

Tålamodet viktigt

Att flugfiska kan i någon mån jämföras med att spela golf i de inledande momenten. Med lugna, precisa och kontrollerade rörelser ska man åstadkomma det perfekta kastet – att hetsa eller stressa upp sig kommer bara göra att kastet blir sämre. Det är alltså viktigt med tålamod och lugn när man sysslar med flugfiske.

Ett bra sätt att träna på är att helt enkelt ställa sig på en gräsmatta och öva kast utan själva flugan. Att öva med flugan är onödigt då en viss risk för att flyger iväg finns.

Vanliga misstag

  • Många nybörjare är ibland för ivriga i själva kastet. Istället för att låta linan räta ut sig i bakkastet kan nybörjare ibland kasta fram linan för tidigt. Det här resulterar i en pisksnärtsliknande rörelse som ofta leder till att linan går av och flugan kastas bort.
  • Ett klassiskt nybörjarmisstag är att man låter spöt gå i samma bana under fram- och tillbakakast. Det här kan leda till att flugan fastnar i fluglinan.