Analys av tarmfloran på nätet

Med analys av tarmfloran vill företaget Symbio Me (symbiome.io) erbjuda ett ytterligare steg för egenkontroll av hälsan. Detta utöver de flertalet blodprovsföretag som finns i Sverige. Vad kan analys av tarmfloran visa och hur fungerar det?

Tarmflora kan avslöja mer än magproblem

Det är inte enbart personer med problem med magen som företaget vänder sig till. Enligt flera forskningsresultat kan nämligen tarmfloran avslöja en hel del annat om en persons mående. Det finns exempelvis koppling mellan tarmfloran och det allmänna måendet och flera sjukdomar och hälsoproblem så som:

 • Fetma
 • Depression
 • Hudproblem
 • Stress
 • Psykisk ohälsa

Analys och livsstilsförändring

Den analys som sker kan alltså påvisa avvikande värden som på olika sätt kan vara orsaken till sämre mående. Detta både fysiskt och psykiskt mående. I vissa fall kan analys av bakteriekulturen tydligt visa problemet medan det i andra fall krävs ytterligare provtagningar och undersökningar.

Fördelen med onlinetjänster inom hälsa

Den stora fördelen med företagets tjänst är att analys kan ske utan remiss. Vem som helst kan beställa ett provpaket från symbione.se och därefter ta prover och skicka tillbaka dessa för analys. Den som istället går till en läkare på en hälsocentral kan inte själv bestämma vad som ska analyseras då det är helt upp till läkaren att avgöra.

Dessutom kan denna analys även genomföras av personer som inte har några fysiska besvär. Detta medan prover på en hälsocentral enbart utförs om personen har fysiska eller psykiska besvär.

Nackdelen med hälsotester via internet

Nackdelen är att någon diagnos aldrig kan/får ställas. Diagnoser kan enbart ställas av läkare som därmed har möjlighet att göra en bredare undersökning och fler analyser. Ännu en nackdel är att provet kostar ca 2000 kr och analyser som en läkare beställer via en hälsocentral är gratis. Men dessa två vägar till analys bör alltså inte ses som konkurrerande utan snarare kompletterande.

Så fungerar symbiome.io

Så här fungerar företagets tjänst.

 • Beställ
  Via symbiome.io går det att beställa ett paket med testprodukter. Dessa levereras inom en till två dagar efter beställning.
 • Provtagning och analys
  Provtagning sker i hemmet och sedan skickas provet, i medföljande paket, till analys.
 • Svar och förslag
  Provsvaren blir färdiga efter tre till sex veckor. På symbiome.io finns information om hur registrering och inloggning sker. I början av 2022 kunde enbart inloggning ske via deras hemsida men enligt företaget var då utveckling på gång för att kunna erbjuda app till iOS och Android.

Mer info – Se Symbiome.io