Hembesök av läkare – allt du behöver veta

När man har skadat sig, är sjuk eller av någon annan anledning behöver träffa en läkare tar man sig normalt sett till en vårdcentral men idag finns även möjlighet att få hembesök av läkare. För många finns många fördelar med att slippa lämna hemmet, kanske speciellt för dom som har svårt att göra det. Hembesök– nedan finns allt du behöver veta.

Vem kan få hembesök av en läkare?

Få en läkare som kommer hem till dig. Låter det som att det bara är för vissa? Så är det inte, utan vem som helst kan välja att köpa tjänsten, vare sig man har svårt att ta sig hemifrån eller inte. Kanske tycker man bara att det känns tryggare att vistas i sin hemmiljö istället för på vårdcentral eller sjukhus. Läkare gör hembesök hos gamla lika väl som hos unga!

Vad kan man få hjälp med?

Den som tycker att hembesök låter intressant funderar säkerligen över vilka typer av åkommor och problem man kan få hjälp med. Kort och gott skulle man kunna sammanfatta det med det mesta men givetvis ska man ringa 112 vid akuta situationer. 

Är situationen inte akut kan man däremot boka in en läkare för hembesök om man till exempel har svår hosta eller andra vanliga infektionssymptom. Även vid magproblem kan man få hjälp hemma och detsamma om man fått hudutslag eller lättare andningsproblem.

Andra kroppsliga besvär som ont i ryggen eller andra delar av rörelseapparaten går också bra att söka för lika väl som lättare psykiska besvär.

Övrigt:

  • Sexuella besvär
  • Allergiska reaktioner
  • Ögonbesvär
  • Undersökning av barn över 1 år

Hur mycket kostar det?

Ett hembesök kan skilja sig i pris av flera olika skäl. Dels beror det såklart på vilket företag man anlitar och sedan kan det tillkomma tillägg beroende på hur långt läkaren behöver åka, eventuell provtagning och så vidare. För att ta ett exempel hos ett företag i Stockholm så ligger utgångspriset från 2 995 kronor.

Fördelar och nackdelar

Det finns flera fördelar att välja läkare via hembesök, till exempel den enkla detaljen att man själv slipper förflytta sig från sitt hem när man känner sig krasslig eller har ont någonstans. En annan fördel är att det sällan uppstår väntetider samt att läkaren kommer ut efter önskad dag och tid. Till nackdelarna hör att det är dyrare än ett vanligt besök på vårdcentralen.