Varför stödstrumpor

Varför behöver man stödstrumpor? Denna typ av strumpa är till för alla. Varje person kan ha användning av dem, oavsett vilket skede i livet man befinner sig i. Men när du just du använda den, och hur fungerar de egentligen?

Varför ska man använda stödstrumpor?

Att använda stödstrumpor är det bästa sättet att hålla igång blodcirkulationen i kroppen. Hos gravida, överviktiga, äldre eller personer som tränar mycket är det vanligt att känna av trötthet och svullnad i ben och fötter. Kroppens nedersta delar som befinner sig längst ifrån hjärtat löper störst risk för ett lågt blodflöde. Med hjälp av stödstrumpor som sätter ett tryck över ankeln kan blodet lättare ta sig upp tillbaka i kroppen. Testar man att ställa sig på huvud känner man direkt hur allt blod strömmar ner dit. När du kan skapa dig själv en bild över hur blodet faktiskt lägger sig tungt ner till fötterna, blir stödstrumporna ett självklart val. Det är ett enkelt medel att ta till för att minska ömhet och trötthet i vader och smalben.

Vem behöver stödstrumpor?

Här lista vi olika typer av personer är extra utsatta och kan behöva stödstrumpor:

  • Äldre och personer som befinner sig i riskgrupp för hjärt- och kärlsjukdomar
  • Gravida kvinnor som upplever svullnad
  • Personer som vill maximera sin träning
  • Stillasittande kontorsarbetare

Stödstrumpor minskar inte bara besvär med svullnad i benen, de minskar även risken för blodproppar och åderbråck. En dålig blodcirkulation kan skapa problem när blodet inte kan pumpas runt på rätt sätt. I slutändan kan detta leda till både åderbråck och blodproppar som inte bara är obehagligt och smärtsamt, det kan dessutom vara rent utav farligt. 

När blodet inte flödar som det ska kan det levra sig eller skapa kalkväggar i venerna. Detta gör det ännu svårare för blodet att ta sig runt och kan slutligen täppa till helt i vener och artärer. Blodproppar kan lösas upp av sig själva men risken finns att de lossnar helt och förs vidare in i hjärta eller lungor. En blodpropp i hjärtat kan leda till hjärtattack eller stroke och får man in den i lungorna kan man få svårt att andas.