Infraröd bastu – vet mer om hälsofördelarna

Visste du att infraröd bastu kan vara bra mot muskelvärk, ledvärk och stress? Och att det kan vara bra för hjärtat? En av anledningarna till att IR-bastande har stigit i popularitet på senare år är just vad det gör för välbefinnandet. Läs mer nedan.

Förbättrad hjärt- och kärlkondition med infraröd bastu

Genom att använda en infraröd bastu regelbundet kan du få förbättrad hjärt- och kärlkondition. En av anledningarna är att de infraröda strålarna kan hjälpa till att hålla blodtrycket på en bra nivå. Ungefär 1,8 miljoner svenskar har högt blodtryck – att bada IR-bastu kan sänka blodtrycket, men ska inte användas som enskild faktor för att förbättra blodtrycket.

Nämnas bör att det är först och främst livsstilsförändringar som bör göras – dock, så kan infraröd bastu vara ett komplement.

Bränner kalorier

Att bada infraröd bastu kan hjälpa dig att bränna kalorier. Kroppen försöker nämligen att kyla av sig på flera olika sätt, som ett svar på de djupgående IR-strålarna. Det här leder till, både avseende volym och frekvens, till ökad hjärtverksamhet. Enligt en av Sveriges största återförsäljare av infrabastur, kan ett bastubad på 30 minuter leda till en förbränning på ungefär 600 kcal. Den som har hög svett-produktion kan komma upp i en förbränning som är högre än så.

Lindrar stress

En halvtimme om dagen i en infraröd bastu har visat sig ha goda effekter på välbefinnandet. De djupgående strålarna i kombination med god musik och en avslappnande stämning gör det enkelt att koppla av ordentligt. Infrabastande har även visat sig hjälpa personer med sömnsvårigheter.

Bra för hyn

Den som badar infraröd bastu får ökad blodcirkulation, vilket i sin tur är bra för kroppen på flera olika sätt. Ett av de sätten är att huden får mer lyster och vitalitet i sig. Hud som är torr och hård blir len och mjuk. Porer öppnas upp vilket kan göra att du får färre finnar. Dessutom kan det hjälpa mot hudrelaterade besvär så som:

  • Eksem
  • Psoriasis
  • Uppmjukande på ärrvävnad
  • Lindrar smärta i ärr orsakade brännskador

Gör gott för muskler och leder

Att bada infraröd bastu kan hjälpa till med besvär såsom:

  • Stelhet, kramp och värk
  • Reumatism, artrit och stela leder
  • Pisksnärtskada
  • Kalla fötter och händer

Dessutom kan det fungera som uppvärmning inför motion eller träning. God uppvärmning innebär minskad risk för skador under aktiviteten.