Så kan håravfall hos kvinnor i vissa fall förebyggas

Många människor ser sitt hår som en viktig del av utseendet och hämtar en hel del av sitt självförtroende från håret. Detta gäller såväl män som kvinnor. Därför vill du sannolikt ha en hjässa full av friskt hår som flödar ner mot axlarna likt en fluffig lejonman. Men tyvärr förekommer även håravfall hos kvinnor och effekterna av detta besvär kan många gånger vara förödande. Som tur är kan du dock vidta vissa åtgärder för att förebygga detta besvär och främja din hårväxt. Läs vidare för att få veta mer om dessa åtgärder!

3 saker som kan göras för att förebygga håravfall hos kvinnor

Det bästa sättet att förebygga håravfall hos kvinnor är förstås att gå till botten med den underliggande orsaken till besväret. Ibland kan tillståndet vara tillfälligt medan det i andra fall är mer permanent. Om det rör sig om en temporär situation växer håret till slut tillbaka medan du i andra fall alltså lämnas kvar med en kal fläck på hjässan eller total skallighet.

Om du förlorar omkring 100 hårstrån eller färre per dag behöver du inte oroa dig – detta är fullt normalt. Om du tappar fler hårstrån än så kan du vilja konsultera en läkare för att säkerställa att du inte har ett underliggande sjukdomstillstånd som orsakar håravfallet. Därefter kan du vilja vidta följande åtgärder för att motverka förlusten av hår och främja återväxten av nya hårstrån:

  • Se över din kost. Kosten är viktigare för hårväxten än vad du kanske tror. Att äta en medelhavskost med råa grönsaker och färska örter kan faktiskt minska risken för att drabbas av det håravfall som kvinnor löper risk att drabbas av. I värsta fall kan du åtminstone försöka sakta ner processen genom att se över din kost.
  • Ät mer protein. När vi ändå är inne på kosten bör vi också understryka vikten av protein. Genom att äta mer protein får du i dig mer av de byggstenar som används för att bland annat växa ut hårstrån på hjässan.
  • Få i dig viktiga vitaminer. Du kan antingen välja att ta ett multivitamin eller säkerställa genom kosten att du få i dig alla de vitaminer som är viktiga för din hälsa. Några exempel på dessa är: A-vitamin, D-vitamin och biotin.